Om øko, bio og naturvin

Når du køber økologiske grøntsager nede i brugsen, så gør du det nok af primært to grunde. For at passe lidt bedre på miljøet og for at passe lidt bedre på dig selv og få færre pesticider i din mad. Det samme gælder når du køber økologisk-, biodynamisk- eller naturvin. For vindruer og vin er sammen med agurker og tomater på Fødevarestyrelsens top 10 over fødevarer du bør købe økologisk, hvis du vil undgå 75% af de pesticider der findes i mad. 

Køber du vin der hvor du køber agurker kan det godt være svært at finde økologiske vine. Supermarkederne køber typisk ind således at den samme vin skal kunne findes i alle deres butikker og skal være på hylden altid. Det betyder masseproducerede vine og de er lidt sværere at dyrke økologisk eller biodynamisk. Men spørg efter det hos din vinhandler. Jo flere der spørger efter det, desto mere kommer der af det i butikkerne.

Men hvad er så forskellen på økologisk-, biodynamisk- og naturvin? 

Økologisk vin ….

….. er dyrket uden kunstgødning på marken og der har ikke været sprøjtet med pesticider mod ukrudt og insekter. Det er et godt skridt på vej henimod at få en mere ren vin. Selvom vinen er økologisk er det stadig tilladt at bruge en lang række tilsætningsstoffer når man laver vinen i vinkælderen.

Biodynamisk vin…

…. er dyrket efter Rudolf Steiners filosofi og Maria Thuns månekalender. Her arbejdes der i vinmarken efter månens faser og der skabes et internt økosystem på vingården. Det betyder blandt andet at der skal være et dyrehold på gården så man kan få gødning derfra, at druerne kun må gæres med det gær der naturligt forekommer på druernes skind og at der er noget strengere regler for hvilke tilsætningsstoffer man må bruge i vinkælderen. Om man tror på månefasernes indvirkning eller ej, så får man med biodynamisk vin nogle meget rene vine med meget få tilsætningsstoffer og kemikalier i. 

Naturvin….

… er en modstand mod masseproducerede vine der laves kun med tanke på at producere så stort og billigt som muligt. Der findes ingen officiel mærkning for naturvin - måske også fordi naturvinsbølgen går imod det at mærke vine indenfor de såkaldte appellationer. Naturvin er en ‘no intervention’ filosofi hvor man forsøger at lave vin så naturligt som muligt, det vil sige uden kemikalier i vinmarken og i vinkælderen. Naturvin kan være vildt og spændende og anderledes, blends af druer man normalt ikke bruger sammen, sjove, nye smage og virkelig sprænge rammerne for hvordan vi opfatter vin. Det kan også smage helt helt klassisk og bare være rent. Da der ikke findes officiel mærkning må man kende producenten - eller spørge sin lokale vinpusher eller vinformidler 🙂 Du kan selvfølgelig også booke en smagning - og lære meget mere om naturlige vine. 

Share your thoughts

Kontakt: hej@vinformidleren.dk / tlf: 40988034